OBD 2 nedir?
OBD 2'den bahsetmeden önce OBD teknolojisinin ne olduğundan bahsetmek istiyorum.
OBD, 20. yüzyılın sonlarında geliştirilen bir teknolojidir. Bu teknolojinin amacı motordan arıza kodlarını okumaktır.
OBD sistemi konnektöre bağlanır. Tarama araçları bu porta bağlanır.
OBD sistemi araçtaki sensörlerden sürekli olarak veri okur. Araçta ciddi bir sorun varsa kontrol motoru ışığı yanacaktır. Bu durumda araç sahibi tarama aletini OBD konnektörüne bağlayabilir.
Daha sonra motordaki hata kodunu okuyabiliriz. Hata kodları genellikle hatayı hangi sensörün algıladığını da gösterir, bu da araştırmak için belirli noktaları belirlemenize yardımcı olabilir.
Araçta bir OBD portu olmalıdır. Araçta OBD konnektörü gibi bir konnektör yoksa, bir teknisyenin arıza teşhisi için motordaki hata kodlarını kontrol etmesi zor olacaktır.
Örneğin bir otomobil markasında OBD soketinin giriş yerini görelim,
Ford Focus 2011 -2013
2000'den önce üretilenler de dahil olmak üzere tüm modern araçlarda yerleşik bir arıza tespit sistemi bulunur. Bu sistem aslında aracın gösterge panelinde bulunan bir bilgisayardır.
Bu bilgisayar, bir ağ oluşturan birçok sensöre bağlıdır. Ayrıca sensörler birbirleriyle ve bilgisayarla iletişim halindedir.
OBD'ye Neden İhtiyacımız Var?
OBD teknolojisi hem araç sahipleri hem de tüccarlar için önemli bir sistemdir. Araçta ortaya çıkabilecek sorunlar için araçta var olan arızaların anlaşılması aracın performansı için çok önemlidir.
Ayrıca araç performansını teşhis etme sürecinin hızlı olması gerekmektedir. Bu durumdan dolayı araçta bulunan bilgisayar sistemi ile sorunlar kolay ve hızlı bir şekilde tespit edilebilmektedir.
Bu bilgisayar sistemi sayesinde bakım personeli aracınızdaki sensörlerden gelen verileri okuyabilir ve arızalı sistemin ne olduğunu size söyleyebilir. Sistem arızası, bozulmuş motor performansı veya sızıntılar gibi.
OBD sisteminin hem OBD 1 sistemi hem de OBD 2 sistemi vardır. OBD 1 ve OBD 2 sistemini karşılaştırarak obd 2 sisteminin nasıl daha güvenilir olduğunu inceleyelim. OBD 1 sistemini destekleyen araçlar sadece 80'li yılların bazı modelleri de dahil olmak üzere 1995 yılında veya öncesinde üretilen otomobilleri destekler.
OBD 2 sistemini destekleyen araçlar 1996 ve sonrasında üretilen araçları destekler.OBD 1 ve OBD 2 sistemleri piyasada mevcuttur ancak birlikte kullanılamazlar.
Bu durum, aracınızın hangi sistemleri kullandığını ve tarayıcıyı kullandığınızda hangi verileri alabileceğinizi belirlemenize yardımcı olabilir.
OBD 1 ve OBD 2 sistemlerinde kullanılan tarayıcılar farklıdır. Bu yüzden OBD 1 için üretilen tarayıcılar OBD 2 portlarında çalışmayacaktır. Tarayıcıyı OBD 2 için almış olsak bile tarayıcı OBD 1 portu ile uyumlu değildir.
OBD 2 sistemi OBD 1 sistemine göre daha gelişmiş bir teknolojiye sahiptir. Sonuç olarak OBD 2 daha iyi, daha standart araç kayıtları ve sistem test verileri sağlar.
OBD1 kablolu bir bağlantı gerektirirken, OBD 2 Bluetooth veya WiFi aracılığıyla eller serbest olarak bağlanabilir. Ayrıca, OBD 2 sistemi bir kablo bağlantı seçeneğine sahiptir.
OBD 2 sisteminin kullanımı OBD 1 sistemine göre daha çok yönlü ve güvenilirdir. Çünkü OBD 2 sistemi daha geniş ve daha kapsamlı bir uyumluluğa sahiptir.
OBD 2 sistemi OBD 1 sistemine göre daha yüksek doğruluğa sahiptir. Çünkü OBD 2 sistemleri OBD 1 sistemlerine göre daha ayrıntılı kodlara sahiptir ve OBD 2 sisteminde sorunun nerede olduğunu belirlemek için ayrıntılı kodlar içeren bir mesaj görüntülenir. Örnek: "Motor kontrol lambası C2132."
OBD 2 sistemleri OBD 1 sistemlerinden daha çok yönlüdür, bu nedenle OBD 2 sistemleri farklı üreticilerin tarayıcılarını destekleyebilir. Ancak OBD-1 sisteminde durum böyle değildir.
OBD 1 iyi teşhis yeteneklerine sahipken, OBD 2 daha iyi sinyalleşme protokollerine ve mesaj formatlarına sahiptir.
Örneğin OBD 2'ye baktığımızda,
OBD 2 cihazı OBD 1 sistemine göre daha teknolojik bir sisteme sahiptir.