Hidrojen Yakıtı Kullanılan Araçlar

Hidrojen Yakıtı Kullanılan Araçlar

Dünyada artan emisyon sorunları, artan petrol kullanımı ve buna bağlı fiyat artışları, bilim insanlarını ve çevre kuruluşlarını birçok çalışma yapmaya zorlamıştır.

Bu çalışmalar birçok alanda tecrübe edilmiştir. Petrol ve emisyon dediğimizde en önemli alan otomotiv alanı olduğu için otomotiv alanında da çalışmalar yapılmıştır.

İçten yanmalı motor bulunduran araçlar çevreye saldıkları zehirli gazlar açısından oldukça zararlıdır. Bu nedenle çevreyi korumak için kararlar alan kurumlar ve otomobil üreticileri sürekli olarak bu yönde çalışmaktadır.

Yapılan çalışmalardan en önemlilerinden olan hidrojenli araçlar,aynı zamanda 'yakıt hücreli elektrikli araçlar' olarak karşımıza çıkmaktadır. Blogumuzun devamında hidrojen yakıtı ve bu yakıtla çalışan arabalar hakkında detaylı bilgi alacaksınız.

Hidrojen Yakıtı nedir? Hidrojen Yakıtı Nerelerde Kullanılır?

Hidrojen sıfır karbon içeren bir yakıt türüdür. Hidrojen oksijenle birlikte yakıldığı için son derece çevre dostudur. Yenilenebilir nerji kaynaklarından hidrojen kolaylıkla üretilebilmektedir.

Hidrojen yakıtı yandığında reaksiyon sonucu su oluşur. Hidrojen enerjisi de sudan elde edildiği için sonsuz miktarda enerji elde edilmiş olur.

Hidrojen yakıtının kullanıldığı alanlar nelerdir?

Hidrojen enerji olarak birçok alanda kullanılmaktadır. Bunlardan bahsedecek olursak bunlar; Uzay roketlerinde, petrol üretim aşamalarında, deteryum ayrıştırmada ve en önemlisi otomotiv sanayinde kullanılmaktadır. Yazımızın devamında hidrojen enerjisinin otomobillerde kullanımından detaylı olarak bahsedeceğiz.

Araçlarda Hidrojen Yakıtı Kullanımı

Hidrojen yakıtı araçlarda farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Hidrojen ile çalışan araçlarda da elektrikli arabalarda olduğu gibi akü bulunur.
Bu arabaları elektrikli arabalardan ayıran en büyük fonksiyon elektrik enerjisini kendi başlarına üretmeleridir. Bu arabalarda elektrik enerjisi hidrojenle birlikte üretilip aküye gönderili.

Hidrojenli araçlar benzinli araçlarla benzer özelliklere sahiptir. Bu benzerliklerden en önemlisi arka taraftaki egzoz borusu benzeri çıkıştır. Ancak bu kısımdan sadece su çıkışı olur.Yani, karbon emisyonu 0'dır.

Bu nedenle hidrojen yakıtlı arabalar, benzinli ve elektrikli arabaların karışımı gibidir.

Yakıt olarak hidrojen enerjisi kullanan araçların enerji ihtiyacı için kurulan hidrojen yakıt dolum istasyonları

Benzinli araçlar ile hidrojenli araçlar arasındaki bir diğer benzerlik de yakıtla doldurulma biçimleridir. Hidrojen arabalarında da benzinli arabalarda olduğu gibi yakıt dolumu vardır. Hidrojenli arabanın bir deposunu doldurmak benzinli bir araba ile neredeyse aynı süreyi alır.

Hidrojen arabaları, yakıt ihtiyaçları için hidrojen yakıt dolum istasyonlarını kullanır. Hidrojen yakıt ikmal istasyonları mantık olarak benzin istasyonlarına çok benzerdir.

Bu istasyonlarda suyun elektrolizi tekniği ile hidrojen enerjisi üretilmekte, bu enerji sıkıştırılarak depolanmakta ve araçlara doldurulmaktadır.

Hidrojenli araçların üretimi ve kullanımı her geçen gün artmakta dolayısıyla bu istasyonların sayısı da her geçen gün artmaktadır.

Yorumunuzu bırakın
Filters
Sort
display