Hidrojen ve Elektrikli Araçların Karşılaştırılması

Hidrojen ve Elektrikli Araçların Karşılaştırılması

Hidrojenli ve Elektrikli Araçların Özelliklerine Göre Detaylı Karşılaştırması

Artan yakıt tüketimi ve emisyon değerleri, otomotiv alanında bazı çalışmaları zorunlu kılmıştır.

Nitekim birçok çalışma yapılmış, bu çalışmaların bir kısmı sistem üzerinde yapılan çalışmalar, bir kısmı da yeni bir sistem oluşturmak için yapılan küçük değişikliklerdir.

Bu doğrultuda araçların elektrikli hale getirilmesi amaçlanmaktadır. İçten yanmalı motorlu araçların yakıt deposu, motor, egzoz gibi doğaya zarar veren parçaları sökülerek yerine elektrik motoru, pil gibi elektrik enerjisi ile çalışan parçalar konulmuştur.

Ayrıca yakıt tüketiminin çok büyük oranda düşeceği ve emisyon değerlerinin de oldukça düşeceği belirtilmektedir.

Diğer elektrikli araçlar gibi hidrojenli araçların da üretilme amacı budur. Hidrojenli araçlar elektrik enerjisine dayalıdır ancak hidrojenli araçlar ile tamamen elektrikli araçlar arasında bazı farklılıklar vardır. Bugünün blogunda bu konuya odaklanacağız.

Tamamen Elektrikli Araçlar Nasıl Çalışır? Hangi Prensipte Çalışıyor?

Elektrikli otomobiller enerjisini içindeki bataryadan alır. Pili, akıllı telefonu şarj etmek gibi şarj edilmektedir. Arabayı çalıştırdığımızda aküden gelen elektrik motora gider. Elektrikli araçlardaki elektrik motorlarında stator ve rotor adı verilen 2 bileşen bulunur.

Stator bileşeni kararlıdır ve rotor hareketli kısımdır. Elektromanyetik bir alan yaratarak ve rotoru hareket ettirerek elektrik enerjisi harekete dönüştürülür.

Hidrojen Araçları Nasıl Çalışır? Hangi Prensipte Çalışıyor?

İçten yanmalı motorlara sahip araçlar gibi hidrojenli araçlarda da yakıt depoları bulunmaktadır. Yakıt deposu hidrojen ile doldurulur ve bu dolu hidrojen yakıt hücresine gönderilir.

Yakıt hücresine giren hidrojen oksijen ile reaksiyona girer. Bu reaksiyondan sonra elektrik enerjisi ve su buharı oluşur. Rotor tıpkı elektrikli araçlarda olduğu gibi üretilen elektrikle hareket eder. Oluşan su buharı egzozdan atılır.

Elektrikli Arabaların Avantajları

Elektrikli otomobillerin kullanımı her geçen gün artıyor, dolayısıyla birçok yerde şarj istasyonlarını görmeniz mümkün. Full depo araç ile 400 km gidebilirsiniz ki bu oldukça uzun bir mesafedir.

Elektrikli arabalarla sürüş, diğer içten yanmalı motorlu arabalarla sürüşten daha az maliyetlidir. Elektrikli otomobillerin fiyatları diğer otomobillere göre daha pahalı olmakla birlikte sağladığı yakıt tasarrufu ile sürücülere büyük avantaj sağlamaktadır.

Hidrojen (Yakıt Hücreli Elektrikli Araçlar) Araçlarının Avantajları;

Hidrojenli araçlarda tıpkı içten yanmalı motorlu araçlar gibi akaryakıt istasyonlarında deposunu doldurur. İçten yanmalı motorlu araçlarda olduğu gibi hidrojenli araçların yakıt dolum sürelerinin de kısa olması büyük bir avantajdır.

Bu arabaların yakıt tüketimi oldukça düşüktür. Egzoz borusundan su buharı çıktığı için bu araçlar son derece çevre dostudur.

Hidrojenli araçların da aküleri vardır ancak bu aküler büyük piller değildir ve rejeneratif fren sistemi ile bu akü sürüşünüz boyunca şarj edilebilir. Yani yakıt tüketimi gerçekten azalır.

Hangi Araç Tipi Daha İyi? Hidrojenli Araçlar mı Yoksa Tamamen Elektrikli Araçlar mı?

Bu araçlar arasında iki büyük fark vardır. Bu sorunlardan biri de performansla ilgili, tamamen elektrikli otomobiller 0'dan 100'e hidrojenli arabalardan daha hızlı çıkıyor. Ayrıca elektrikli araçlar daha yüksek tork değerlerine sahiptir.

Diğer fark ise yakıt dolum süreleriyle ilgili. Hidrojen arabaları da tıpkı içten yanmalı motorlu araçlar gibi yakıt doldurma sistemine sahip oldukları için elektrikli araçlara göre oldukça kısa sürede yakıt doldururlar.

Tamamen elektrikli bir aracın yüzde 80'ini şarj etmesi yaklaşık 30-40 dakika sürüyor. Fiyat karşılaştırması yapacak olursak hidrojenli araçlar, tamamen elektrikli araçlara göre daha düşük fiyatlara satılmaktadır.

Ancak elektrikli araçların yakıt maliyetleri hidrojenli araçlara göre daha uygun olduğundan elektrikli araçlar uzun vadede daha avantajlıdır.

Yorumunuzu bırakın
Filters
Sort
display