Elektrikli otomobiller elektrik enerjisini nasıl depolar?

Elektrikli otomobiller elektrik enerjisini nasıl depolar?

Günümüzde otomobiller yakıt olarak benzin, dizel veya lpg kullanıyor. Elektrikli arabalarda ise durum farklıdır. Elektrikli arabalar da diğer elektrikli eşyalar gibi elektrik enerjisi ile çalışır.

İçten yanmalı motorlu araçlarda yakıt deposu, elektrikli araçlarda ise akü sistemi vardır.

Tıpkı dizüstü bilgisayarlarda olduğu gibi, elektrik enerjisi elektrikli araçlara monte edilen akülerde depolanır ve akü seviyesi azaldıkça aracın şarj edilmesi gerekir ve akü doldurulabilir.

Aküleri şarj etmek için farklı türde şarj sistemleri vardır.

Elektrikli araçların akülerini şarj etmek için farklı şarj sistemleri mevcuttur:

Bu şarj tipleri sahip oldukları fonksiyonlar açısından sınıflara ayrılır. İçten yanmalı motorlu araçlarda yakıt türleri farklı olabilir, örneğin benzin istasyonlarındaki normal, premium yakıt türleri gibi.

Bu yakıt türleri aracın performansını değiştirebilir. Ancak elektrikli otomobillerde durum böyle değildir. Elektrikli araçların şarj türlerindeki farklılıklar, genellikle şarj süresini ilgilendiren bir farklılıktır. Bazı şarj sistemleri şarj için çok uzun zaman alırken, diğerleri çok kısa sürebilir.

Bu şarj sistemleri hakkında konuşmak istersek, bunlar

Geleneksel Şarj (16 amper), Yarı Hızlı Şarj (32 amper) ve Hızlı Şarj.

Geleneksel şarj sistemi: Konvansiyonel şarj sisteminde aracın tam olarak şarj olması için 8 saate ihtiyaç vardır. Bu şarj sisteminde 16 amper ve 230 volt elektrik yoğunluğuna sahip evler kullanılabilir. Dolayısıyla, tam şarj için araçların tüm gece şarjda bırakılması gerekir.

Yarı Hazır Şarj Sistemi: Yarı Hazır Şarj Sisteminde, aracın tam şarj olması için 4 saate ihtiyacı vardır. Bu şarj türünde 32 amper ve 230 volt yoğunluğa ihtiyacımız var.

Hızlı Şarj Sistemi: Hızlı Şarj Sistemi yeni nesil telefonlardaki gibidir. Bataryanın yüzde 80'ini şarj etmek neredeyse yarım saat sürüyor. Yüzde 80 şarjdan sonra şarj hızı yavaşlıyor.

Diğer tiplerden ayrılan bu şarj sisteminde 50 kW çıkış gücü üretilebiliyor. Dolayısıyla bu sistem özel bir altyapıya ihtiyaç duyuyor.

Kısaca anlatacak olursak elektrikli otomobiller için farklı şarj türleri var. Bu şarj tipleri sadece şarj süreleri ile ilgilidir. Bazı şarj türlerinde tam şarj için 8 saate ihtiyacımız var ama diğerlerinde yüzde 80 şarj neredeyse yarım saat sürüyor.

Ancak, bu şarj sürelerinin tam şarj için olduğunu unutmamalıyız. İçten yanmalı motorlu araçlarda sürüş için tam depoya ihtiyacımız olmadığı gibi, elektrikli araçlarda da tam şarj kapasitesine ihtiyacımız yoktur.

Yorumunuzu bırakın
Filters
Sort
display