Elektrikli araçların şarj ihtiyaçlarını karşılamak için kullanılan şarj istasyonları
Elektrikli otomobil kavramı hayatımıza girdiğinden beri oldukça popülerlik kazandı.
Hem düşük yakıt maliyetleri hem de çevre dostu olmaları sürücüleri bu araçlara çekiyor. Tam elektrikli otomobillerden önce Hibrit otomobiller, Hibrit Plug-in otomobiller kullanıyorduk ve hala kullanıyoruz, ancak bu otomobiller enerji elde etmek için tamamen elektrik kullanmıyor.
Bu araçlar hem dizel veya benzin hem de elektrikle çalıştıkları için içten yanmalı motorlu araçların kullanımını ve bu kullanımdan kaynaklanan zararı azaltsalar da sıfıra indirmek için yeterli değiller.
Ancak elektrikli otomobillerin kullanımının artmasıyla birlikte, zararın ve artan yakıt maliyetlerinin önüne geçilmesi hedefleniyor. Elektrikli arabalar enerji olarak elektrik kullandıkları için ve evimizde elektrik olduğu için elektriğe kolayca ulaşabiliyoruz.
Ancak özellikle elektrikli otomobiller için kurulmuş şarj istasyonlarımız da var. Bu şarj istasyonlarını benzin istasyonları gibi düşünebiliriz.
Elektrikli araçlar için neden şarj istasyonlarına ihtiyaç duyuyoruz?
Elektrikli araçların enerjisi de tıpkı diğer araçlar gibi belli bir mesafeden sonra tükeniyor.
İnsanlar araçlarını evlerinde ya da garajlarında şarj etseler bile yolda araçların şarjı bitebiliyor. Bu nedenle nasıl ki yakıt ihtiyacını karşılamak için benzin istasyonları kurulmuşsa, elektrikli araçların enerji ihtiyacını karşılamak için de şarj istasyonları kurulmuştur. Diğer yakıt türlerinden farklı olarak bu şarj istasyonlarının çeşitli türleri vardır.
Bu türlerden bazıları yarı hızlı şarj sağlarken bazıları tam hızda şarj sağlamaktadır. Ayrıca yavaş şarj sağlayan platformlar da bulunmaktadır.
Ancak unutulmamalıdır ki elektrikli araçlarla seyahat ederken tam şarj şart değildir. Sürücüler şarj istasyonlarında ihtiyaç duydukları kadar şarj edebilir ve kalan işleme evlerinde veya garajlarında devam edebilirler.
Elektrikli araç şarj istasyonlarını nerelerde bulabiliriz?
Elektrikli şarj istasyonlarını hemen hemen her yerde bulabiliriz, çünkü herhangi bir yakıt gerektirmezler.
Dolayısıyla elektrik akımı da hemen hemen her yerde olduğu için bu şarj istasyonlarına her yerde ulaşabiliyoruz. Yapıları itibariyle çok küçük oldukları için benzin istasyonları kadar yer kaplamıyorlar.
Şarj istasyonlarını kolaylıkla kurabiliyoruz ve alışveriş merkezleri, kurumsal binalar, parklar, otoparklar gibi yerlerde şarj istasyonlarını bulabiliyoruz.
Elektrikli otomobilleri şarj etmek için kurulan şarj istasyonlarının avantajları nelerdir?
Elektrikli araç şarj istasyonlarının kapsadığı yerler çok küçük. Yani elektrik akımının olduğu her yere kurabiliyoruz.
Bu şarj istasyonlarını genellikle yol kenarları gibi alanlarda görebiliyoruz, çünkü bu şarj istasyonlarını kurmak için benzin istasyonlarında olduğu gibi özel bir altyapı gerekmiyor. Dolayısıyla sürücülerin yolda kalma ihtimali de oldukça düşük.
Şarj istasyonlarına benzin istasyonlarından daha sık rastlayacağımız için sürücüler bu istasyonları sık sık görebilir ve şarj ihtiyaçlarını karşılayabilirler.