Elektrikli Araçlarda Pil Ömrünü Etkileyen Faktörler Nelerdir?
Elektrikli araçlar için batarya önemli bir elektrik depolama sistemidir. Elektrikli araçları ön plana çıkaran ana etkenlerden biri bataryadır. Akü, elektrikli araçlar için enerji sürekliliği demektir.
Elektrikli araçlarda kullanılan pillerde lityum iyonun tercih edilmesinin nedenlerinden biri de şarj edilebilir olması nedeniyle fazla enerji yoğunluğuna sahip olmasıdır.
Bataryalar elektrikli araçlar için oldukça önemlidir bu nedenle elektrikli araçlarda batarya ömrüne dikkat edilmesinin son derece önemli olduğu vurgulanmıştır.
Elektrikli Araçlarda Kullanılan Pillerin Ömrü Nelerden ve Nasıl Etkilenir?
Elektrikli araçlarda pil kapasitesi kWh olarak ifade edilir. Elektrikli aracınızda kwh değeri büyükse bu, elektrikli aracınızdaki akü deposunun geniş olduğu anlamına gelir.
Böylece elektrikli aracınızı bir kez tam şarj ettikten sonra uzun bir sürüş mesafesine sahip olabilirsiniz. Elektrikli araçların bataryalarında kullanılan nikel-metal hidrit bataryaların enerji yoğunluğu daha yüksek ve şarj edilebilir olması batarya ömrünün daha uzun olmasını sağlamaktadır.
Elektrikli araçlar kullanılmadıklarında şarjlarının küçük bir kısmını kaybederler. Akünün boş olması ve aracın uzun süre kullanılmaması araçtaki akünün ömrünü olumsuz etkiler.
Ayrıca bir süre sonra elektrikli araç aküleri şarj edilemez hale gelebilir. Pilin sıcaklığı, pilin ömrünü belirleyen bir diğer faktördür.
Elektrikli araç aküsündeki aşırı sıcaklık lityum-iyon kimyasını olumsuz etkilediğinden, bu nedenle birçok elektrikli araçta sıvı soğutmalı pil paketleri mevcuttur.
Bu, araçtaki akünün sıcaklığını optimize etmek için çok önemlidir. Ayrıca, pil farklı sıcaklıklarda iyi performans gösterir.
Ayrıca bu, pil ömrünü daha sağlıklı bir durumda tutar ve kullanıcıların elektrikli araçlarında sürekli olarak pil şarjına ihtiyaç duymayacakları anlamına gelir.
Üreticiler, kullanıcıların elektrikli araçlardaki şarj seviyesini %20-%80 arasında kullanmasını önerir. Bu, pil ömrünün en üst düzeye çıkarılmasını sağlar.
Örneğin EV kullanıcısı tatile gidiyor diyelim. Tatil sırasında elektrikli araç kullanıcısı daha az araç kullanmayı tercih edecek. Bu durumda elektrikli araçtaki bataryanın en az yarısının dolu olması gerekiyor.
Akü ömrünün sağlıklı olmasını istiyorsak araç çok kullanılmadığında akünün boş bırakılmaması gerekiyor buna yazımızın önceki bölümlerinde değinmiştik.
Bu durumda elektrikli araçların pil ömürleri, aracın bilinçli kullanılmasına, aracın pil sıcaklığının optimize edilmesine, aşırı sıcak ve soğuk koşullarda pil performansının düşmesini engellemek için sahip olduğu sisteme ve aracın şarjlı şarjlı olmasına bağlıdır.