Elektrikli Araçlardaki Parçalar
Dünya nüfusunun artmasıyla birlikte ulaşım sorunları da her geçen gün artmaktadır. Ayrıca trafikteki araç sayısı da her geçen gün aynı doğrultuda artış gösterir.
Bu durum araç motorlarının çevreye zarar vermesine neden olmaktadır. Aracın sahip olduğu motorlardan çıkan zararlı gazlar ile çevreye zarar vermektedir.
Bunun sonucunda çevrenin kalitesi her geçen gün düşmektedir. Bu nedenle insanlar araçlar için başka enerji kaynaklarına yönelmiştir.
Elektrik enerjisi de bunlardan biridir. Elektrik enerjisi, petrolden farklı olarak yenilenebilir bir enerji olduğu için insanlık için daha faydalıdır.
Elektrikli araç üretimi her geçen gün artmaktadır. Üreticiler, elektrikli araç üretimini benzinli araç üretiminin önünde tutmayı hedeflemektedir.
Elektrikli araçlarda elektrik motoru kullanılmaktadır. Gelişen teknoloji ile birlikte bu sistem sadece otomobillerde değil kamyon, uçak, tekne gibi araçlarda da kullanılmaktadır.
Elektrikli araçlar çevreyi neredeyse hiç kirletmeyen çevreci bir araç olarak insanların karşısına çıkmaktadır.
Elektrikli araçlarda hangi parçalar bulur?
Elektrik Motoru
Elektrik motoru, elektrikli araçların en temel parçasıdır. Bu motorlar çok güvenilir, güçlü ve dayanıklıdır. Elektrikli araç motorlarında alternatif akım (AC) kullanılmaktadır.
Elektrik motoru diğer benzinli motorlara göre daha avantajlıdır. Örneğin arabalarda gürültü ve titreşim daha azdır.
Redüktör
Redüktör, motorun gücünü tekerleğe aktif olarak iletmesine yardımcı olan bir şanzımandır.
Redüktör olarak anılmasının sebebi motorun devir/dakika değerinin daha yüksek olması dolayısıyla şanzıman motorun devrini sürüş potansiyeline göre ayarlarken redüktör ise devri her zaman RPM'e uygun seviyeye ayarlar.
Elektrikli araçlardaki düşük hız/dakika aktarma organlarının sonucu daha fazla torktur.
Pil
Elektrikli araçlarda mevcut elektrik enerjisinin depolanabilmesi için bataryanın bulunması gerekmektedir. Elektrikli araçlardaki piller lityum bazlıdır. Elektrikli araçlarda maksimum sürüş mesafesi akünün kapasitesine bağlıdır.
Pil kapasitesi yüksekse, sürüş mesafesi de yüksektir. Sürüş mesafesi fazla ise aracın şarj istasyonlarında durma süresi azalır.
Ayrıca elektrikli araçlarda bataryanın boyutu ve bataryanın ağırlığı da araç performansı üzerinde önemli bir etkiye sahiptir.
Elektrikli aracın daha büyük ve daha ağır bir bataryası varsa bu durum aracın depolama alanını, enerji verimliliğini ve yakıt ekonomisini olumsuz etkileyecektir.
Sonuç olarak, aküdeki enerji yoğunluğu maksimize edildiğinde elektrikli araç performansı optimize edilebilir. Elektrikli araçlar için akünün küçük ve hafif bir elektrik enerjisi deposu olması gerekir.
Yerleşik Şarj Cihazı (OBC)
OBC, AC'yi daha yavaş şarj cihazlarında kullanılan taşınabilir şarj cihazlarından DC'ye dönüştürmek için kullanılır. Elektrikli araçlarda şarj için OBC mevcuttur. Hızlı şarj cihazları doğru akım ile elektrik sağlıyorsa, hızlı şarj durumunda OBC'ye gerek yoktur.
Denetleyici
Kontrolör, elektrikli araçlar için tüm bileşenleri kontrol edebilen bir parçadır. Bu kısım elektrikli araçların beyni gibidir. Aynı zamanda bu kısım elektrikli araçların şarj durumunu kontrol eder.
Şarj Kablosu
Elektrikli araç satın aldıktan sonra aracınızı tüm şarj istasyonlarında şarj edebilmeniz için aracınızda bulunan kablodur.