ECU nedir? ve ECU ne yapar?

ECU nedir ve ECU ne işe yarar?

Günümüz iş dünyası, teknoloji ilerledikçe ve gelişen endüstri gibi yeni gereksinimler getirdikçe sürekli gelişiyor.

Bu gerekliliklerden biri de ECU, ECM, MR, PCM gibi birçok farklı isimle bilinen araç ECU'larının çalışıp çalışmadığını anlamak için test edilmesidir.

Araç ECU'sunu test ederken dikkat edilmesi gereken noktalar ve ECU testinin nasıl yapılacağı gibi konulara gelmeden önce "ECU nedir?" ve "ECU ne işe yarar?" konularından bahsetmek istiyorum.

ECU, diğer bir deyişle araç ecu'su, araçlardaki birçok aktüatörün düzgün çalışmasını ve optimum araç performansını sağlayan bir tür elektronik kontrol ünitesidir.

ECU bir devre kartı ve bileşenlerinden oluşur. (Bu bileşenlere, araç ECU'su test edildikten sonra tamir edilen kontrol üniteleri için yedek parça olarak ihtiyaç duyulur).

Bir aracın elektrik sistemleri; aracın tüm parçalarını kontrol eden elektrik kontrol ünitelerinden, birbirleriyle iletişim kurmak için araç boyunca uzanan kablolardan ve araca güç sağlayan aküden oluşur.

Günümüz araçlarında elektronik sistemler öne çıkmakta ve giderek tüm mekanik parçalar bir elektronik kontrol ünitesi tarafından kontrol edilmektedir.

Bu kontrol ünitelerinin en bilineni ECU (Motor Kontrol Ünitesi) olarak bilinen motor kontrol ünitesidir.

Bozulabilir ECU'ların test edilmesi, her elektronik parçada olduğu gibi günümüzde büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle şimdi "Araç ECU testi nasıl yapılır?", "Motor kontrol ünitesi testinde nelere dikkat edilmelidir?" konularını ele alıyoruz.

Araç ECU'sunun test edilmesine geçmeden önce, ECU'nun semptomlarına ve arıza nedenlerine bir göz atalım.

Elektronik kontrol üniteleri genellikle küçüktür ve baskılı devre kartı üzerine kurulmuş bir devre ile devre üzerine dizilmiş çip, direnç, kapasitör ve IC gibi bileşenlerden oluşur.

Araç ECU'su sensörlerden gelen bilgilerle motorun en iyi şekilde çalışmasını sağlar ve bu durumu izler.

Arızalı ECU'nun belirtiler

Bir motor kontrol ünitesi arızasının ilk belirtisi elbette gösterge panelindeki arıza ışığıdır. Ancak bu ışık size araç bilgisayarının arızalı olduğunu hemen göstermez.

Araç ECU testi yapmadan arızanın ilgili sensörden mi yoksa ECU'dan mı kaynaklandığını bilemeyiz. Söz konusu sensör sağlam olduğu halde araç arıza ışığı yanıyorsa, muhtemelen motor kontrol ünitesi arızalıdır.

ECU arızasının bir başka belirtisi de aracın dengesiz çalışmasıdır. Aracın çalışmasındaki düzensizlikler bir ECU arızasının nedeni olabilir.

Emin olmak için bir araç ECU testi yapılmalıdır. Başka bir belirti de aracınızın sürekli stop etmesidir ve ateşleme sisteminde bir sorun yoktur, muhtemelen araç ECU'su arızalıdır.

Bir diğer belirti ise kontrol ünitesi kartında oksitlenme, yanık kokusu ve yanık kokusu bulunmasıdır, bu durum aracınızın ECU'sunun muhtemelen arızalı olduğunu gösterir.

Bu ve benzeri anormal durumlarda ECU arızalarından şüphelenilmeli ve araç ECU testi yapılmalıdır.

 Araç ECU'sunun bozulma nedenler

ECU'nun içine su kaçması, aracın motor kontrol ünitesine sert bir darbe gelmesi, aracın voltaj akımındaki düzensizlikler, aküyü şarj ederken yanlış bağlantı yapılması, ECU'nun aşırı ısınması gibi nedenler.

ECU testi yapılırken nelere dikkat edilmelidir

Bir ECU'nun arızasını anlamak için çeşitli yöntemler kullanılır. En ilkel ve en eski olanı ECU devrelerini ve yollarını tek tek kontrol etmektir.

Bu yöntem, motor kontrol ünitesi testinin tamamen yürütülmesiyle sonuçlanabilir. Bu işlem sırasında küçük bir dikkat dağınıklığı, arızanın tam olarak tespit edilememesine neden olabilir, bu nedenle bu yöntemi kullanarak bir motor kontrol ünitesi testi yapılması önerilmez.

Araç ECU'sunun düzgün çalışıp çalışmadığını ölçmek için araca monte etmeniz ve testler yapmanız gerekecektir ki bu da önemli bir zaman kaybına neden olacaktır.

Bu nedenle hem zaman ve maliyet açısından hem de kesin çözüm olarak doğrudan bu işlem için üretilmiş ecutest cihazlarının kullanılması tavsiye edilir.

ECU'lar masaüstünde nasıl test edilir? Masaüstünde test yaparken hangi cihazlar kullanılmalıdır

Masaüstünde Ecu testi osiloskop, sinyal jeneratörü, multimetre gibi ekipmanlar kullanılarak manuel olarak gerçekleştirilebilir ancak bu yöntem tam bir çözüm değildir.

Bu işlemi tam olarak gerçekleştirmek için araç sinyallerini simüle eden bir cihaza ihtiyacınız vardır. Bu cihaz, motor kontrol ünitesine gelen tüm sinyalleri simüle etmek için kullanılır.

Temel olarak motor kontrol ünitesinin hangi sinyale ne tepki verdiği analiz edilir, arıza bulunur ve motor kontrol ünitesinin testi gerçekleştirilir.

Masaüstünde test yaparken hangi cihazlar kullanılmalıdır?
 
Masaüstünde ECU testi yapabilmek için alanında uzman mühendisler tarafından tasarlanmış, tamamen milli kaynaklarla üretilmiş, dünya çapında geçerli Ce sertifikalı bir cihaz olduğu kanıtlanmış Ecutest Kf-1500 cihazını satın almanız gerekmektedir.

Ecutest Cihazı ile onarım öncesi ve sonrası masaüstü motor kontrol ünitesi testi yapabilir, aracı bağlama ve ECU'yu sökme gibi zaman alan işlemlerden kurtulabilirsiniz.

Nasıl otomotiv elektroniği teknisyeni olunur? Bir kurs var mı?
 
Teknisyen olmak için eğitim almak uzun bir süreçtir. Bu süreçte işi en iyi bilen kişiler tarafından eğitim almak bu işi öğrenmenizde size hız kazandıracak en önemli şeydir.

İş, onu en iyi bilen kişi tarafından öğrenilir ve bu işi en iyi bilen kişi de bu işi en iyi yapan kişidir.

Otomotiv elektroniği uzmanı olmak için tek yapmanız gereken Ecutest KF-1500 cihazını satın almak ve uzman ekibimizden eğitim almak.

Nitro Mekatronik 10+ yıllık tecrübesi, uzman mühendisleri ve üstün teknolojisi ile otomotiv elektroniği uzmanı olmanıza yardımcı olacak tek firmadır.

Motor Kontrol Ünitesi Uzmanlığı kursu firmamız tarafından uzman ekibi ile yürütülmektedir.

Eğitim süresince konu ile ilgili uygulamalar yapılacak ve arızayı doğrudan görerek ve yaşayarak, hatta kendiniz doğrudan müdahale ederek öğrenme fırsatı bulacaksınız.

Yorumunuzu bırakın
Filters
Sort
display