DTC Silici nedir?
DTC, otomotivde OBD-II kodları olarak da bilinen tanısal sorun kodları anlamına gelir.
Diyagnostik hata kodları, araç sahibini aracındaki sorun hakkında uyaran bir sistemdir.
Bir sorun oluştuğunda OBD sistemi bir DTC üretir ve DTC'yi gösterge paneline iletir, ilk sistemlerde bu kodlar genellikle gösterge panelinde Arıza Gösterge Lambası veya Motor Kontrol Işığı gibi bir gösterge olarak gösterilir.
Bu sorun kodları standartlaştırılmıştır, böylece tek bir arıza tespit cihazı bu kodları okuyabilir.
DTC kodları 4 hanelidir ve ilk hane bir alt sistemi belirten bir harftir. Motor ve şanzıman için P, karoseri için B, şasi için C ve ağ için U.
DTC'ler herhangi bir alet olmadan nasıl silinir?
DTC'leri herhangi bir alet kullanmadan silmek mümkündür, ancak sorunun kaynağı giderilmemişse, hatayı silmek motor kontrol lambasını kapatmayacaktır.
İlk olarak, akünün negatif terminalini çıkarmanız ve ardından pozitif terminali çıkarmanız gerekir.
Akü kutup başlarını çıkardıktan sonra, kontağı 3 ila 5 kez kapatıp açmalısınız. Ve ECU'daki tüm kapasitörleri boşaltmak için kornaya yaklaşık 30 saniye basın.
Ardından terminalleri tekrar bağlayın ve kontağı tekrar açın ve gösterge panelindeki uyarı ışıklarını kontrol edin. Ancak sorunun kaynağı çözülmemişse uyarı ışıkları kısa süre içinde yanacaktır.
Yukarıdaki çözüm OBD 2 ile çalışmaz, bu kadar basit değildir. Modern araçlarda hafıza ayrı bir modülde saklanır. Bu, akü terminallerini çıkardıktan sonra ecu'nun eski ayarlara dönmesini sağlar.
DTC'leri temizlemenin en iyi yolu OBDTEST gibi bir tarayıcı veya DTC silici kullanmaktır. Tarayıcı cihazlar size hatanın ne olduğunu söyler ve sorunu çözmenizi sağlar.
Sorunları çözdükten sonra, kayıtlı DTC'leri silebilirsiniz ve sorun düzgün bir şekilde çözülürse uyarı ışıkları tekrar yanmaz.