Araç performansı nedir?
Araç performansı, aracın maksimum kapasitesini tanımlamak için kullanılır. Örneğin, aracınız güçlü bir motora sahip olabilir, ancak aracınızın lastikleri kötü olabilir. Bu durum araç performansını düşürebilir.
Araç Performansı Düşüşü
Düşük kaliteli bujiler araç performansını düşürür.
Kötü egzoz durumu
Aracın kapasitesinden daha fazla ağırlığa sahip olmak
Araçtaki lastiklerin kalitesizliği
Aracın Performansı Nasıl İyileştirilir?
İlk olarak, bujilerin değiştirilmesi araç performansını artırır. Buji, hava ve yakıt karışımını ateşleyen kıvılcımı sağlayan bir motor bileşenidir. Ayrıca Enjektör, dizel yakıtın patlamasını ayarlar.
Bu, yakıtın daha fazla patlamasını sağlar. Bu da araç performansını daha da artırır.
Motoru serin tutan fan ve yakıt pompaları değişirse araç performansı artar. Çünkü bu tür mekanik parçalar aracınızı yavaşlatmak için araçtaki beygir gücünü kullanır.
Motorun çalışmasını gerçekleştiren hava ve yakıt çok önemlidir. Çünkü araca hava filtresi takmak veya mevcut hava filtresini daha iyi hava fitili ile değiştirmek motorun hızını artırır.
Aracınızın kapasitesini ne kadar minimumda tutarsanız aracınız o kadar hızlı gider, bu da araç performansını doğrudan olumlu etkiler. Ayrıca aracınızda kullanacağınız kaliteli lastik seçimi hava basıncını doğru şekilde sağlar.
Bu da aracınızın yol tutuşunu, hızını ve güvenilirliğini artırır. Bu da araç performansını artırır.
Araç performansından kısaca bahsettikten sonra araç performans hızının nasıl ölçüldüğüne bakalım,
Dyno Testi, tekerlekleri iki yönde kavrayabilen döner silindir boğa bloklu makine ile gerçekleştirilir.
Bilgisayar destekli Dyno Testi ile motor performansı incelenir.
Bu test sayesinde araçtaki motorun ürettiği gücün aracın tekerleklerine ne kadar aktarıldığını ifade eder ve ortaya çıkan bu motordaki güç kayıplarının ölçümü motor performans testi (Dyno Test) ile yapılır.
Test ekibi ilk olarak aracın teste uygunluğunu kontrol eder (araçtaki motor yağı değerleri ve su değerleri gibi).
Daha sonra araç test ekibinin yapılacağı alana götürülür. Burada bilgisayar kontrolünde aracın motorunun yüksek devirler karşısında motor gücünün torku tespit edilir.
Ayrıca test ekibi tarafından araca uygulanan çeşitli devirler karşısında aracın beygir gücü ve motor torkunun uygunluğu incelenir.
Aracın motor değerleri ve motor devri aracın fabrika çıkış değerleri ile karşılaştırılır. Ayrıca aracın ateşleme ve yakıt sistemi incelenir.
Dyno testi ile,
Motorun beygir gücü
Motor Torku
Motor Değerleri
Ateşleme ve yakıt
Test ekipleri tarafından incelenenler gibi değerler. Bu test, motor gücünün tekerleklere ne kadar doğru bir şekilde iletildiğini inceler.